Pentueen rekisteröinti

Pentueen rekisteröinti onnistuu Omakissan kautta pentueelle, jonka

 • Pentueen syntymäpäivästä on kulunut 3kk tai vähemmän. Pentueen rekisteröinti on tehtävä 2kk kuluessa pentueen syntymästä. Mikäli tämä aikaraja ylittyy, on pentueen rekisteröintimaksu 2-kertainen. Jos rekisteröinti ylittää 3kk, on se tehtävä paperilomakkein ja menee RTK:n käsittelyn kautta.
 • molemmat vanhemmat ovat Suomen Kissaliiton kissarekisterissä ja täyttävät rekisteröinnin ehdot.
  • Mikäli jommalta kummalta vanhemmista puuttuu tietoja, esim. pakolliset terveystulokset, tulee tiedot olla päivitettynä ennen kuin rotukirjaaja voi hyväksyä rekisteröinnin. Terveystulokset voi tallentaa kissan tiedoissa kohdasta Terveystiedot. Terveystietojen tulee olla voimassa astutuspäivänä.
  • Erikoislupa-pentueet tehdään paperisella astutustodistuksella.
 • molempien vanhempien omistajilla (kaikilla) on tunnukset Omakissan
  • Rekisteröinti edellyttää uroskissan omistajalta rekisteröinnin hyväksyntää ja tieto pentueen rekisteröinnistä lähtee kaikille omistajille. Hyväksyntä on tehtävä 7 päivän kuluessa. Kasvattajan on hyvä olla yhteydessä uroksen omistajiin, että hyväksyntä tapahtuu ajoissa.
  • Mikäli uroksella on enemmän kuin yksi omistaja, yhden omistajan hyväksyntä riittää. Kaikille omistajille lähtee sähköpostilla tieto rekisteröinnistä.
  • Mikäli jollain omistajalle ei ole Omakissan tunnuksia, rekisteröinti tehdään vanhaan tapaan paperisella astutustodistuksella. Varmistathan etukäteen, että kaikilla omistajilla on Omakissa-tunnukset.
 • yhdelläkään vanhempien omistajilla (kaikilla) ei saa olla aktiivista kieltoa. Myös valvottu siitos- ja kasvatustoiminta-merkintä estää sähköisen rekisteröinnin. Tällöin rekisteröinti hoidetaan paperisella astutustodistuksella.

Vinkki! Älä jätä sähköistä rekisteröintiä viime tinkaan! Voit aloittaa sähköisen rekisteröinnin jo heti kun pennut syntyvät. Näin sinulle jää aikaa hoitaa mahdollisesti puuttuvat terveystodistukset. Omakissa voi myös estää sähköisen rekisteröinnin syystä tai toisesta, jolloin sinulle jää aikaa hoitaa rekisteröinti paperitse. Keskeneräiseen pentueen rekisteröintiin voi palata koska tahansa Kasvattajanimi-välilehdellä pentuelistauksen kautta. Keskeneräinen pentue näkyy listauksessa tilalla Avoin. Pentueen tietoja pääsee muokkaamaan valitsemalla rivin oikeasta laidasta Tarkastele-linkkiä.

1. Mene Omakissassa ‘Kissat’-välilehdelle

2. Avaa omista kissoistasi sen kissan tiedot, jolle haluat rekisteröidä pentueen ja paina ‘Rekisteröi pentue’

3. Valitse pentueelle isä kirjoittamalla hakukenttään uroksen nimi, rekisterinumero tai sen alkuosa ja paina Hae-painiketta

4. Valitse hakutuloksista oikea isä painamalla rivin oikeassa laidassa olevaa Rekisteröi pentue-painiketta

5. Täytä Astutuspäivä, Pentueen syntymäpäivä sekä tieto siitä, ovatko pennut syntyneet sektiolla. Huomiot-tekstikenttään voi kirjoittaa vapaamuotoista tekstiä, joka menee tiedoksi rotukirjaajalle.

6. Mikäli yhdistelmä ei täytä rekisteröintiehtoja tai pakollisia terveystuloksia puuttuu, järjestelmä antaa tästä ilmoituksen, kun Tallenna-painiketta on painettu

 • Jos kyseessä on sääntöjenvastainen rekisteröinti, esim. liian läheisen sukulaisuussuhteen takia, rekisteröinti keskeytyy
 • Jos järjestelmä antaa ilmoituksen puuttuvista tiedoista, rekisteröintiä voi jatkaa, mutta puuttuvat tiedot on täydennettävä ennen kuin rotukirjaaja voi hyväksyä rekisteröinnin
 •  
Kuvassa esimerkki millaisia virheilmoituksia voi tulla.

7. Lisää pennut yksitellen Lisää pentu-painikkeella. Kaikki tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia täyttää

 • Mikäli kasvattaja haluaa pennulle kasvatuskiellon, kasvatuskielto lisätään valitsemalla Kasvatuskiellon syy-alasvetovalikosta Kasvattajan päätös. Tässä tapauksessa syyn perustelu on kirjoitettava tekstikentään.
 • Huom! fenotyyppi merkitään VAIN, jos poikkeaa genotyypistä eli ensisijaisesti kenttä jätetään tyhjäksi
 1.  

8. Kun kaikki pentueen pennut on lisätty, valitse Hyväksy pennut ja siirry maksamaan

9. Tämän jälkeen sivulle avautuu rekisteröinnin vahvistus. Tarkasta pentueen tiedot ja jos niissä ei ole korjattavaa paina Vahvista rekisteröinti.

10. Avautuvalla sivulla näet pentuerekisteröinnin laskun. Maksa rekisteröinti laskussa olevilla tiedoilla, älä muuta laskun tietoja. Pentuerekisteröinnin laskun löydät myös omien tietojen laskut välilehdeltä.

11. Tämän jälkeen rekisteröinti lähtee uroksen omistajalle hyväksyttäväksi.

 • Kun uroksen omistaja on hyväksynyt rekisteröinnin, voi rekisteröinti jatkua rotukirjauksessa.

Samankaltaiset artikkelit